Om SMÅLANDS SKAFFERI

Smålands Skafferi har sedan starten 2015 fokuserat på att sälja närproducerade livsmedel till dagligvaruhandeln, restaurangbranschen & företag.

Om JM Chark

JM chark ligger beläget i Harplinge och har en lång historia. I över 100 år har JM tillverkat förstklassiga produkter, där försäljningen startade på torget i Halmstad. Idag hittar vi JM i en modern anläggning, där allt från kött till chark produceras. 
 

Om Heberleins

På 1800-talet kom Hilmer Heberlein till Sverige från Tyskland med fickorna fulla av korvrecept. Hilmer började med ett slakteri i den lilla lokalen i Förslöv som senare kom att bli delikatess och livsmedelsbutiken Heberleins. Idag är det fjärde generationen Heberlein som driver charkuteriet. 

Om Stens i Åseda

Stens chark startades 1943 av Sten Johansson. Numera är det Stens dotter Inge-gärd och hennes son Fredrik Gustafsson som driver företaget. 2015 var året då företaget lämnade ”källaren” och flyttade in i nya, större lokaler med kapacitet att tiodubbla sin produktion.

Stens är duktiga på att göra klassiska korvar – många med samma recept som på Stens tid.

 

Om Rudenstams Bär & Frukt

Rudenstams Bär & Frukt är beläget i Skärstadalen utmed Vätterns Östra sluttningar. Här har man odlat frukt sedan 1930-talet. Anledningen till det är klimatet och odlingsmarkernas lägen där de sluttar ner mot Vättern. Vättern fungerar som en motor för klimatet, den håller tillbaka våren lite innan den har värmts upp, och den håller kvar sommarvärmen in i hösten innan den har kylts ner. Detta gör att klimatet blir mer stabilt och gynnsamt för fruktodling. Botanisera mellan olika kolsyrade fruktdrycker och läskande must. 

Om Räven & OSTEN

Räven & Osten är ett mikromejeri beläget på gården Lida utanför Järnforsen. Här finns egen produktion av ostar gjorda på pastöriserad komjölk. Mjölken hämtas från närmsta kobonde, 7km från gården. I sortimentet hittar du allt från olika sorters delikessostar till hårdost, färskost och eldost. Räven & Osten drivs av Matilda Johansson och startade år 2013. 

Om Smålandsost från Vrigstad

Efter pastörisering av mjölken tillverkas osten efter ett gammalt recept. Därav den speciella smak och konsistens som utmärker den småländska hemosten – som så klart ska bevaras. Hemost är namnet på denna ost i Småland och kommer från förr i tiden då man tillverkade den egna osten hemma på gårdarna. Vrigstad Hemost tillverkas i två olika storlekar, 1 kilo och 1,7 kilo. Till jul säljs den även i rött vax som julost.

Om Åkes hemchark

Åkes hemchark startades 1997 och drivs av Mattias Rundberg som har ett förflutet inom restaurangbranschen. Åkes hemchark har bland annat salsiccia, helvaror att ha i delikatesser och ett fantastiskt fint rimmat sidfläsk i en alldeles lagom stor förpackning. Dessutom är man duktig på att få fram ”riktig” ölkorv.

Om Nässjö chark

Nässjö Chark startades 1979 och drivs av Daniel Remse. Nässjö Chark är duktiga på att tillverka goda, rökta produkter. Detta har uppmärksammats av andra då företaget innehar diverse olika SM-medaljer för sitt basturökta sidfläsk samt kallrökta korvar.

Om ÄNGÖL

Ängöl grundades år 2010 av kalmariten Johan Håkansson som varit hembryggare sedan år 1993. Det var med brinnande intresse och passion han kastades in i den spännande branschen, vilket summerar vad som driver bryggeriet idag. I sortimentet finner du inte bara folköl, men också Jenny Nyström julmust och påskmust. 

Om Ostkaksbageriet i Vrigstad

Småländsk ostkaka är ett gediget hantverk med de bästa råvarorna. Här bakas ostkakor som tål att jämföras med gångna tiders hembakade ostkakor. 

Om Gäsene mejeri

Ost från Gäsene smakar mer och det märker du redan vid första tuggan. Den goda och gräddiga smak du känner kommer från svensk mjölk som produceras på de egna gårdarna i Ljung. 

Om Per i viken

Historien om Per i Viken Chark började redan 1926. Då öppnade Pers mamma en kött och mjölkaffär med egen tillverkning i liten skala i det idylliska gamla fiskeläget Viken i nordvästra Skåne.

Om Vaggeryds chark

Året var 1962 när Vaggeryds Chark AB startades under namnet SW Livs AB av grundaren Bengt Weidman. Företaget började tillverka korv i blygsam skala i egen charkbutik, där produkterna på gammaldags vis såldes över disk.

Om SKÅNSKA KÖTT & VILT

Här produceras enbart livsmedel av hög kvalitet där köttet kommer från djur som haft en bra uppfödning i närområdet. Korta djurtransporter, en lugn och värdig hantering av djuren och en stressfri slakt är mycket viktigt för oss.

Om Charkprodukter

Charkprodukter har en lång historia av att producera charkuterier, så tidigt som på 60-talet tillverkades det korv i fabrikerna. Än idag ryker det från skorstenarna och doftar rökt korv över nejden.

Vi letar ständigt efter nya intressanta produkter inom vårt segment; närproducerat och svenskt mathantverk. Vi hjälper till att skapa en lokalförankring i din butik, restaurang eller varför inte ge bort en närproducerad present?

© Smålands Skafferi AB , 2020